CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Hit Me More!!

ma slide show;)

Rabu, 19 Mac 2008

Beza Mentega dan Majerin...




kalau boleh sebarkan kepada pesakit jantung dan barah...;) saya pun terkejut bila baca artikel ni..
tak sangka sangat2 selama ni Tika tertipu;) hehehehe
apa2 pun yang baik kita ambil, dan yang buruk kita buang dan elakkan.... aminnnn

Marjerin pada asalnya bahan yang dihasilkan bagi menggemukkan ayam belanda(turkey). Apab ila ia menyebabkan kematian kepada haiwan terbabit, orang yang melabur wang mereka dalam kajian itu mahukan wang mereka semula lalu memerah otak untuk mencari jalan apa yang mahu dibuat dengan barangan tersebut bagi mendapat semula wang pelaburan mereka.

Ianya adalah sebatian bahan berwarna putih yang tidak menyelerakan lalu mereka tambah pewarna kuning dan menjual kepada orang ramai sebagai ganti mentega. Suka tak? Mereka dengan liciknya telah menghasilkan marjerin denganpelbagai perasa baru.

TAHUKAH ANDA ...perbezaan antara marjerin dan mentega?

Bacalah sehingga ke akhirnya.anda tentu tertarik! Kedua-duanya mempunyai jumlah kalori yang sama. Mentega sedikit tinggi kandungan lemak tepunya sebanyak 8 gram berbanding 5 gram pada marjerin.

Dengan memakan marjerin boleh meningkatkan penyakit jantung pada wanita sebanyak 53% berbandingmemakan jumlah sama mentega, menurut Kajian Perubatan Harvard yang terbaru.Memakan mentega meningkatkan penyerapan banyak nutrien lain dalam makanan.Mentega mempunyai banyak faedah nutrisi berbanding marjerin kerana ia adalah makanan tambah nilai!

Mentega lebih enak berbanding marjerin dan ia boleh menaikkan rasa makanan lain. Mentega sudah pun wujud selama berabad-abad sedangkan marjerin terhasil kurang dari 100 tahun.Dan sekarang kita bercakap tentang marjerin. Ia sang at tinggi kandungan asidlemak Trans. Meningkatkan risiko penyakit jantung koronari sebanyak tigakali ganda.

Ia meningkatkan kolesterol total serta LDL (kolesterolberbahaya) dan menurunkan HDL (kolesterol bagus). Marjerin menaikkan risiko penyakit barah sebanyak lima kali ganda. Ia mengurangkan jumlah susu badan.Ia juga merendahkan respons pertahanan tubuh serta keberkesanan insulinsemula jadi badan.Dan ini ialah fakta yang paling membimbangkan .

INI IALAH BAHAGIAN YANGSANGAT MENARIK!Marjerin hanya kekurangan SATU MOLEKUL untuk menjadi PLASTIK . Fakta ini sahaja sudah cukup membuatkan saya mengelak dari memakan marjerin seumurhidup saya dan setiap barangan yang melalui proses hidrogenasi (ia bermaknahidrogen ditambah, mengubah struktur molekul bahan).

Anda boleh cuba melakukan ujikaji ini:Be ila h satu mangkuk marjerin dan tinggalkan ia dalam garaj mahupun tempatteduh. Dalam masa dua hari anda akan dapati dua perkara berikut:*tiada lalat yang menghurung, tidak juga lalat buah akan menghampirinya (iasepatutnya memberitahu sesuatu kepada anda)*ianya tidak akan membusuk atau bertukar baunya kerana ia tiada nilai-n ila inutrisi; tidak akan ada apa yang tumbuh atasnya.

Hatta satu mikroorganismajuga tidak akan membiak atasnya. Kenapa? Kerana ia sangat hampir kepada plastik. Mahukah anda meleburkan Tupperware dan menyapu ia ke atas roti anda?

Fikir-fikirkanlah....;)

1 ulasan:

SetiaUsaha IT berkata...

hmm....bagus betul artikel ini.Dari mana akak dpt yer....bagitau saya ye!